; Karolinska Institutet

Degree project portal

Log in

Improved Quality of Life for Children with Juvenile arthritis

Förbättrad livskvalitet för barn med juvenil artrit


Responsible: Karin Palmblad

Introduction

Barnreumatism, eller juvenil idiopatisk artrit (JIA), är en av de vanligaste förvärvade kroniska sjukdomar under barndomen och drabbar cirka 14/100 000 barn. Barn med reumatisk sjukdom är ofta funktionshindrade och upplever mer smärta än friska barn. Utvecklingen av nya biologiska läkemedel har betydligt förbättrat livskvaliteten och för majoriteten lyckas vi framgångsrikt få kontroll över inflammationen. Men trots detta finns det många barn som har kvarstående smärta som avsevärt begränsar deras tillvaro med nedsatt livskvalitet som följd. Det saknas kunskap och evidensbaserade behandlingsriktlinjer för att hjälpa dessa barn på ett tillfredställande sätt.

Vi har sedan 2009 insamlat blodprover, urin och ledvätska i biobanken JABBA (Juvenil Artrit Biobank Astrid Lindgrens Barnsjukhus) som även är kopplat till Barnreumaregistret som initierades samma år; ett nationellt kvalitetsregister som inkluderar barnreumatiker i hela Sverige med uppgifter om medicinsk behandling, sjukdomsaktivitet, välbefinnande och smärta över tid. Med hjälp av dessa vill vi kartlägga hur utbredd smärta är i hos barnreumatiker i Sverige med fördjupade studier på från barnreumatiker som vårdas på vår barnreumatologiska enhet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vi önskar även öka förståelsen för de patogena mekanismer som leder till smärta genom biologiska analyser på insamlade JABBA prover. Vår expertis rör alarminet HMGB1 (high mobility group box-1 protein) som är kroppens viktigaste molekylära länk mellan immunsystemet och sjuk eller skadad vävnad. Rapporter från oss och andra har visat att HMGB1 har patogenetisk betydelse vid artrit och många andra inflammatoriska sjukdomar. Andra har visat HMGB1 är viktig för smärta och smärtöverkänslighet i flera experimentella modeller av neuropatisk och ländryggssmärta. Nyligen visade vi att HMGB1 medierar post-inflammatorisk smärta vid experimentell artrit inte bara under pågående inflammation, men också för kvarstående smärtöverkänslighet efter att inflammation försvunnit. Därför är HMGB1 en intressant kandidat när vi letar efter smärtmolekyler hos barn med mycket smärta. Men vi kommer även analysera prover i större skala för fler inflammatoriska molekyler och neuropeptider som skulle kunna utgöra biomarkörer för smärta.

Project details

Inst f kvinnor och barns hälsa (KBH)
Barndivisionen, Astrid Lindgrens barnsjukhus
Basic Science study
1
Svenska
All data have already been collected and only need to be analyzed
Ethical permit is required and exists
Supervisor/Contact

Karin Palmblad

070 7777599

karin.palmblad@ki.se


Contact 2

Aims

Vi vill kartlägga prevalensen av smärta och upplevd livskvalitet hos barnreumatiker. Med analys av prover från biobanken JABBA kopplat till Barnreumaregistret söker vi efter nya biomarkörer som korrelerar till smärta.

Design

I. Registerstudier: Svenska Barnreumaregistret (www.barnreumaregistret.se) är ett nationellt kvalitetsregister och omfattar uppgifter om pågående behandlingar och sjukdomsaktivitet över tiden. JADAS poäng används som mått på sjukdomsaktivitet; CHAQ och DisabKids används som mått på Livskvalitet (QoL) och VAS skala för gradering av smärta och hälsoläge.

Du ska bidra till insatser i nystartat projekt där vi kartlägger prevalensen av smärta hos JIA-patienter i Sverige (n=2000) med fördjupade analyser på patientkohorten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (n=450). Vi önskar identifiera patientgrupper som lider av smärta med små eller inga kliniska tecken på aktiv artrit; identifiera patientgrupper med aktiv artrit som upplever liten eller ingen smärta.

II. Biologiska studier – JABBA biobank

Parallellt med införandet av Barnreumaregistret, har vi sedan 2009 också insamlat biologiska prover från barn med reumatiska sjukdomar i biobanken JABBA, som del av Karolinska Biobank. Information när JABBA prover tas dokumenteras också i registret.

Huvuddelen av projektet går ut på att gå igenom de patienter vi har insamlat både blod och ledvätska (SF) i JABBA och med hjälp av Barnreumaregistret och journalanteckningar identifiera vilka av dessa kommer från barnreumatiker som upplever hög smärtintensitet och vilka som kommer från barn med låg smärtintensitet.

Vårt mål är att sedan att analysera dessa prover för att identifiera faktorer som kan korreleras till smärta.

Material and methods

Registerarbete via nystartade Barnreumaregistret (www.barnreumaregistret.se). Matcha data från register och journal (Take Care) med biologiska prover från barn med JIA där vi har både blod och ledvätskeprover insamlade i barnreumatologiska biobanken JABBA.

Deltagande/auskultation i kliniskt arbete.

Analyser av prover: Laborativ insats analys av JABBA prover (blod + ledvätska). Analyser av alarminet HMGB1 och mer storskaligt för andra mediatorer kända för att sensitisera lokala nocireceptorer såsom proinflammatoriska cytokiner (ex TNF, IL-1, IL-6, IL-17) och neuropeptider (ex VIP) som kommer att analyseras med kommersiellt tillgängliga ELISA, Cytometric bead array (CBA) eller BioPlex kit.

Project time schedule

Initiala arbetet består av att kategorisera JABBA proverna och välja ut de patienter som upplever hög smärta och de patienter med lite smärta.

En del av proverna redan analyserade – resultat sammanställs och korreleras till smärtintensitet.

Kompletterande analyser genomförs på reumatologiska forskningslabbet CMM.

Sammanställning av resultat.

Teaching/Supervision activities

Avstämning med handledare på regelbunden basis. Beroende på val av inriktning på projektet. På Reumatologiska forskningslabbet finns möjlighet att deltaga i lab möten, journal clubs mm som hålls var 14e dag. Det finns också möjlighet att deltaga i den kliniska verksamheten; träffa patienter på reumatologiska mottagning, vara med vid ledinjektioner och insamling av JABBA prover, följa arbetet tillsammans med andra professioner i reumateamet sjukgymnaster, arbetsterapeuter mm.

Resources

Jag är forskningsaktiv motsvarande 50% heltid med förankring både i klinik och på labbet med god tillgänglighet för handledning. Både på kliniken samt på forskningslab väl utarbetade rutiner i handledning och i den metodik som avses användas i projektet.

Supervisor Karin Palmblad

Supervisor(s), description
Jag har sedan 20 år en fast klinisk förankring som barnläkare på barnreumatologen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Jag har aktivt bidragit till att stötta och bygga upp både Barnreumaregistret och barnreumatologiska biobanken JABBA från start 2009 och har personlig kännedom om många av de inkluderade patienterna. Jag har alltsedan min disputation 2001 parallellt med kliniska mitt arbete bedrivit reumatologisk inflammationsforskning motsvarande 50% på Reumatologens forskningslab på Centrum för Molekylär medicin (CMM) hos Prof Ulf Andersson + Prof Helena Erlandsson Harris. De har övergripande ansvaret för det biologiska delprojekt som ingår i denna ansökan.