; Karolinska Institutet

Degree project portal

Log in

Surgical methods and postoperative complications in phalangeal fractures of the fingers

Operationsmetoder och postoperativa komplikationer vid fingerfrakturer


Responsible: Marianne Arner
Web-site(s):

Introduction

Handkirurgiska kliniken på Södersjukhuset är enda specialistklinik för handkirurgi i Stockholmsregionen. Frakturer på fingrarnas falanger är vanliga skador som relativt ofta kräver operativ behandling. Majoriteten av dessa operationer i Stockholm görs vid vår klinik, årligen cirka 2-300 operationer. Efter sluten eller öppen reposition fixeras frakturerna med stift, skruvar eller platta och skruvar. Om osteosyntesen inte är tillräckligt stabil kan frakturen dislocera under rehabiliteringen vilket leder till reoperation och ett försämrat slutresultat. Postoperativ rörelseträning måste startas tidigt, allra senast inom 2 veckor, för att undvika att sammanväxningar uppstår mellan hud, sena och ben. Träningen sker på klinikens egna rehabiliteringsenhet. Trots tidig och intensiv rehabilitering uppstår relativt ofta stelhet i det opererade fingret, vilket kan leda till betydande funktionshinder och ibland långvarigt nedsatt arbetsförmåga hos patienten. I vissa fall måste man reoperera sedan frakturen läkt för att lösa sammanväxningar och förbättra rörligheten, vilket innebär ett förlängt behandlingsförlopp för patienten. Det finns i nuläget inte vetenskaplig evidens för vilken operationsmetod som ger bäst slutresultat vid operation av dislocerade falangfrakturer; stift, skruvar eller platta och skruvar och val av metod är i hög grad beroende på kirurgen. Fördelningen mellan olika operationsmetoder och förekomsten av postoperativa komplikationer har ej tidigare studerats vid vår klinik. Vi vet inte heller hur många patienter i respektive grupp som behöver reopereras med adherenslösning för att förbättra rörligheten. Från studier inom ortopedin på SÖS vet vi att postoperativa komplikationer efter skelettkirurgi är kraftigt överrepresenterade hos rökare, men detta är inte tidigare studerat inom handkirurgin.

Project details

Inst för Klinisk forskning och utbildning vid Södersjukhuset (KI SÖS)
Handkirurgiska kliniken, SÖS
Epidemiological study
2
English
All data have already been collected and only need to be analyzed
Ethical permit is required but has not been applied for
Supervisor/Contact

Marianne Arner

08 616 2039

0708 595222

marianne.arner@sodersjukhuset.se


Contact 2

Johanna von Kieseritzky, Thorsten Schriever

johanna.vonkieseritzky@sodersjukhuset.se; thorsten.schriever@sodersjukhuset.se

Aims

Att kartlägga fördelningen mellan olika använda operationsmetoder på handkirurgen, SÖS för frakturer på grund- och mellanfalangsnivå, mellan 2010 och 2014 och beskriva förekomsten av postoperativa komplikationer. Vi avser också att analysera om komplikationer och reoperationer är vanligare vid någon av osteosyntesmetoderna och om rökning är överrepresenterad hos patienter med komplikation.

Hypoteser:
• Fixation av falangfrakturer med platta och skruvar leder till fler reoperationer för borttagande av osteosyntesmaterial och tenolys än stiftfixation, men orsakar färre reoperationer pga redislokation av frakturen.
• Rökning är associerat med fler postoperativa komplikationer

Design

Retrospektiv fallstudie med inhämtning av data från journaler och från det handkirurgiska kvalitetsregistret HAKIR.

Material and methods

Patientmaterial: Samtliga patienter som opererats för en sluten fraktur i grund- eller mellanfalang i ett eller flera fingrar 2010-14 på Handkirurgiska kliniken, SÖS. Uppgift om dessa operationer finns samlade i kvalitetsregistret HAKIR. Öppna frakturer exkluderas från studien liksom patienter som inte har följts upp postoperativt vid kliniken.

Metod: Från HAKIR exporteras en lista över alla utförda operationer och reoperationer för falangfrakturer under den aktuella perioden. Genom journalgranskning analyseras frakturtyp, operationsmetod, ev typ av komplikation och förekomst av reoperation för adherenslösning. Antalet besök vid rehabavdelningen och uppgift om rökvanor registreras också. Uppgifterna förs in i en avidentifierad datafil för statistisk analys. Professionell statistiker kommer att anlitas före studiestart och för analysen av data.

Teaching/Supervision activities

Studenterna kommer fortlöpande att få stöd av handkirurgiska specialister under datainhämtningen och kommer att kunna lära sig mycket både om handkirurgi och om hur man genomför en klinisk studie. Vid dataanalysen och färdigställande av det vetenskapliga manuskriptet kommer studenterna att få vara delaktiga, men inte huvudansvariga, eftersom detta skulle innebära en betydligt större arbetsinsats och också kräver mer specialkunskaper.

Resources

Arbetet kommer att utföras på Handkirurgiska kliniken, SÖS. Studenterna får tillgång till dator med access till Take Care. Tre handkirurgiska specialister är involverade i projektet och kommer växelvis att vara tillgängliga för handledning.