; Karolinska Institutet

Degree project portal

Log in

Placement of stoma in acute left-sided colorectal obstruction

Betydelse av placering av avlastande stomi vid akut vänstersidig tarmobstruktion


Responsible: Åsa Hallqvist Everhov

Introduction

Kolorektal cancer är en av världens vanligaste cancerformer och den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Den drabbar ca 6000 svenskar varje år. Hos cirka 20% av patienterna ger sig tumören tillkänna i form av akut stopp i tarmen - kolonileus, som är ett potentiellt livshotande tillstånd.



Vid vänstersidig tarmobstruktion lägger man ofta upp en tillfällig avlastande stomi i syfte att åtgärda ileustillståndet för att därefter kunna göra cancerkirurgi i elektivt skede med förväntat bättre resultat. En del patienter blir aldrig föremål för kurativ kirurgi och stomin blir därför permanent. Det finns flera olika metoder för uppläggning av avlastande stomi, och det är inte känt vilken som är den bästa platsen för en sådan stomi och hur det kan påverka utfallet för patienten.



De stomier som i allmänhet används i detta sammanhang är transversostomi på höger eller vänster sida, sigmoideostomi samt ileostomi. Transversostomier anses allmänt ha sämre funktion än ileostomier och sigmoideostomier, men är ofta lättare att lägga. Ileostomier anses ofta mindre lämpliga vid kolonileus, särskilt om patienten har en kompetent ileocekalvalvel.

Project details

Inst f klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset
Clinical study
1
English
No data/some of the data have been collected.
Ethical permit is required and exists
Supervisor/Contact

Åsa Hallqvist Everhov

0702264127

asa.hallqvist-everhov@ki.se


Contact 2

Karolina Eklöv

0737008675

lina.eklov@gmail.com

Aims

Att undersöka:

-vilka stomier används i Stockholm vid akut kolonileus

-om val av stomiplats påverkar tid till behandlingsstart

-hur funktionen blir för de patienter som behåller stomin permanent

Design

Vi avser att studera journaler från patienter som opererats för kolonileus på samtliga Stockholmsjukhus de senaste tio åren med avseende på vilken typ av stomi som lagts och om det påverkar komplikationer, vårdtid, och tid till behandlingsstart. Vi kommer också undersöka funktionen av stomin bland de patienter som inte genomgår resektion senare.



Material and methods

Population: Patienter som sökt akut med kolonileus på grund av vä-sidig tumör (definierat som distalt om den distala 1/3 av transversum eller i rektum) och som opererats akut, antingen med avlastande stomi(n=300) eller akut resektion (n=300).

Exponering: Typ av operation: (resektion, loop-sigmoideostomi, loop-transversostomi, höger/vänster, loop-ileostomi).

Utfall: Huvudutfall: Tid till resektion av tumör/behandlingsstart, nedläggning av stomi (ja/nej) vid resektionskirurgi. Sekundärt utfall: vårdtid, komplikationer. För patienter som behåller stomin: förekomst av prolaps och bråck under uppföljningstiden.

Project time schedule

Förberedelser/arbetsplan: 2 veckor

Journalgenomgång/halvtidsrapport: 6 veckor

Statistiska analyser/seminarieversion: 6 veckor

Författande av slutuppsats: 4 veckor

Collected data/reagents

Statistik: Tid till resektionskirurgi eller start av strålbehandling kommer att jämföras mellan de tre stomityperna i en Kaplan-Meier-modell. Cox-regression kommer användas för att beräkna den relativa effekten av stomiplats, och effekten av potentiella störfaktorer (sjukhus, kalenderår, kön, ålder, tumörlokalisation). De sekundära utfallen (operationstid, vårdtid och komplikation enligt Clavien-Dindo) kommer att jämföras mellan de tre stomityperna. Proportionen patienter som får en permanent stomi kommer att beräknas, samt den kumulativa incidensen av stomibråck och prolaps för dessa patienter under uppföljningstiden.

Backup plan

Om datagenomgången tar längre tid än förväntat kommer studiepopulationen minskas, i första hand genom att exkludera patienter som genomgått akut resektion (n=300), i andra hand genom att begränsa kalenderperioden.

Teaching/Supervision activities

Handledarmöte 1 g/vecka 45 min.

Kontakt per mejl eller telefon vid behov

Resources

Bihandledare: Karolina Eklöv

Begränsad statistisk support via Ki Sös.

Miscellaneous

Arbetet innebär att gå igenom ett stort antal journaler, så det är en fördel om du läser/kan skanna av text snabbt.

Patientdata finns i form av utdrag ur kolorektalcancerregistret, detta ska alltså kompletteras med information ur patientjournaler. Eventuellt behöver en del av datainsamlingen göras på andra sjukhus.

Det är en fördel om du har erfarenhet av att arbeta med SPSS (det statistikprogram som KI erbjuder) eller R (som är gratis).

Datorplats erbjuds i KI Sös lokaler.

Supervisor Åsa Hallqvist Everhov

Supervisor(s), description
Kolorektalkirurg, post-doc, momentansvarig för kirurgkursen Sös.



Har handlett 3 tidigare examensprojekt